5 Tips tijdens de periode van de CITO-toets voor jezelf en je kind

5 Tips tijdens de periode van de CITO-toets voor jezelf en je kind

1. Geen stress

De Cito-toets wordt geassocieerd met ‘stress’. Stress kan een negatief effect hebben op de prestaties tijdens de toets. Belangrijk is dat alles gebeurt met dezelfde regelmaat. Door dingen anders aan te pakken, wordt de spanning in deze speciale situatie benadrukt. Het werkt averechts als je de kinderen extra vroeg naar bed stuurt, zodat ze "beter uitgerust zijn voor de belangrijke dag". Kinderen die het belang er niet van in zien, kunnen beter worden aangemoedigd door iets leuks in het vooruitzicht te stellen, dan door het belang van de test te benadrukken.

2 Geen antwoord op de vraag tijdens de cito toets

Als een kind geen antwoord weet op een vraag, kan de paniek toeslaan en de spanning toenemen. Maak het kind duidelijk dat het verder gaat met de rest van de toets, en een kruisje zet voor de vraag om er later op terug te komen. En als het kind het antwoord dan nog niet weet toch een antwoord in moet vullen. Er is namelijk altijd een kans van 25% dat het antwoord goed is.

3. Voeding en de invloed hiervan

Voeding kan ook van grote invloed zijn op het resultaat van de toets. Goed en gezond eten is daarom belangrijk. Na een goede maaltijd kan een kind optimaal presteren.Door een gezond ontbijt wordt de spijsvertering op gang gebracht en krijgt je kind alle voedingstoffen binnen die hij nodig heeft. Een ontbijt zorgt er ook voor dat je kind zich beter kan concentreren op school, ook heeft hij minder trek in een tussendoortje. Voor ideeën over een goed ontbijt kun je terecht opwww.voedingscentrum.nl.

4. Neem de tijd

Zorg dat je voldoende tijd hebt in de ochtend om alles rustig te kunnen doen. Bereid eventueel de tussendoortjes en de broodjes die voor de lunch meegaan alvast 's avonds voor. De rust van de ochtend neemt je kind mee de klas in. Spanningen of moeten opschieten blijven in zijn of haar systeem zitten. Is er wel iets voorgevallen? Zet hem of haar dan weer even met beiden voeten op de grond. Vraag je kind om drie keer diep in te ademen, de grond/schoenen te voelen met hun voeten en de schouders en hun gezicht te ontspannen.

5. Fouten in de cito toets opgaven

Elk jaar zitten er wel een paar fouten in de Cito-opgaven, waardoor vooral bij slimme kinderen paniek kan ontstaan. Het is dan ook verstandig om uw kind van te voren te laten weten dat de ‘Cito-makers’ ook wel eens een foutje maken en dat die vragen later niet meetellen. Dus als het kind een vraag niet begrijpt, kan het aan de mensen van het Cito liggen, want fouten maken is tenslotte menselijk.

Zijn de toetsresultaten en de algemene resultaten alsnog niet naar tevredenheid? Dan is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of je kind hooggevoelig of een beelddenker is. Door de juiste coaching van deze talenten leert je kind zichzelf beter kennen, zijn talenten juist te gebruiken en leert het zichzelf te waarderen en te vertrouwen.

kijk op www.helderhoofdenhart.nl voor de test voor hooggevoeligheid en beelddenken en wat er aan schoolbegeleiding mogelijk is.

Succes!