De MatriXmethode® van Ingrid Stoop

Problemen met leren, automatiseren, concentratie, informatieverwerking, het gevoel van een vol of chaotisch hoofd; mentale problemen door een nare beleving uit het verleden en nare verwachtingen voor de toekomst. Maar ook een fobie, een trauma, sexueel misbruik, rookverslaving, voedselverslaving, tandartsangst, spinnenangst, claustrofobie. Al deze problemen die vaak genoeg aangepakt worden door de gebeurtenis zelf aan te pakken in langdurige behandelprogramma's, kun je binnen 3 sessies kwijt zijn. Klaar opgelost!

Het zou toch handig zijn als je een gebruiksaanwijzing zou hebben om die problemen op te lossen. De MatriXmethode biedt je zo'n handvat. Je leert hoe je zelf je eigen problemen kunt oplossen.

De begeleider (ik in dit geval) hoeft niets van je te weten , je hoeft echt niets te vertellen. Het enige wat ik vraag is: wat doet het met je? En dat ga je dan samen oplossen. Kort en krachtig de zogenaamde knop omzetten van het plaatje, het geluid, het gevoel en/of de gedachte die je bij jouw hulpvraag ervaart. Jouw fantasie is daarbij belangrijk. Je hebt natuurlijk niet echt een knop, geen steen in je maag, geen stem in je hoofd, geen beeld wat op je netvlies staat... maar je beleeft dit wel.

Deze coachingtechniek begeleidt de persoon naar de eigen oplossing van het eigen probleem. Het is een eigen proces van de persoon zelf. De begeleider stelt alleen open vragen.

Bij problemen zoals leren, automatiseren, concentratie, informatieverwerking en het gevoel van een vol hoofd.
Iedereen bedenkt zelf een handige manier om alle informatie, denkbeeldig, te onthouden in of buiten het hoofd in een eigen systeem. Iemand die makkelijk leert, heeft een handige strategie. Iemand met leerproblemen hanteert vaak een minder efficiënte strategie.

Bij mentale problemen wordt samen met de client de beleving van de belangrijkste situatie ontdekt en vervangen. Het kan een situatie zijn die ooit echt heeft plaatsgevonden of een bedreigende situatie die is bedacht (bijvoorbeeld bij angst voor spinnen).Er wordt niets met de gebeurtenis zelf gedaan. Er wordt gewerkt met de beleving die de persoon er nu (nog) van heeft.

De MatriXmethode is dus een manier om de strategie van de eigen beleving van de persoon zelf te ontdekken en te laten vervangen als het als een belemmering wordt ervaren. Het potentieel van de client wordt zo krachtig ingezet zodat ze het zelf leren en kunnen blijven gebruiken.

Zelfredzaamheid is een van de doelen die Ingrid Stoop heeft met haar methode. De methode kan heel doeltreffend werken om snel en efficiënt problemen op te lossen, maar dan moet deze wel goed toegepast worden. Als er een stap wordt overgeslagen dan werkt de methode niet. Daarom is het belangrijk dat een gecertificeerde coach het proces begeleidt.

Toen ik zelf in aanraking kwam met het concept dacht ik zo simpel kan het toch niet zijn? Waarom wordt dit niet veel vaker toegepast? De methode bestaat al 20 jaar, maar is nog niet overal bekend. Mijn missie is als die van Ingrid Stoop, de wereld een beetje beter maken door mensen zichzelf te leren helpen bij bovengenoemde problemen.

Binnen het onderwijs, de zorg en binnen andere bedrijven zijn er grote stappen te maken door het toepassen van deze methode. Overzicht creëren, leren hoe te leren en je hoofd opruimen werkt zoveel efficiënter.

Ben je nieuwsgierig geworden of geïnteresseerd in een sessie? Neem dan contact met me op via 06-42446551 of via het contactformulier.


Meer informatie kun je vinden op deze link de website van Ingrid Stoop zelf. Kijk ook op You Tube waar er onder INGRID STOOP over de honderd informatieve filmpjes staan hoe de MatriXmethode werkt. Geen geheimen, alles open en duidelijk op beeld.

Hier (youtube) zie je mijn idee over de MatriXmethode